हैप्पी रीडिंग!
Monday, March 28, 2011
agyeya ki janm shtaabdi par -asadhya Veena
साहित्य साहित्यकार के व्यक्तित्व से बड़ा होता है....
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अज्ञेय की जन्म शताब्दी पर ---असाध्य वीणा
हैप्पी रीडिंग!
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Thursday, March 17, 2011
Monday, March 14, 2011
Monday, October 18, 2010
मैचिंग पर्स!
Saturday, September 25, 2010
कसार!
कसार! ...एक हरियाणवी पकवान...
जी हाँ !...
यही नाम है इस हरियाणवी खाजे (पकवान) का ....
हम क्यों भूलते जा रहे हैं अपने रीती रिवाज...
क्या हम इन से नहीं हैं?
मैने मम्मी के साथ कल कसार बनाया ...इसे थोड़ा सा घी डाल कर खाया...बहुत स्वादिस्ट लगा!
मुझे याद है मेरी दादी ढेरों कसार बनाकर रखती थी ...हम ज़ब भी भूख लगती इसे घी डाल कर खाते थे ।
गेहूँ के आटे से गुड के साथ हलकी चूल्हे की आंच पर लोहे ki कढाई में बना यह खाजा ...पौष्टिकता से भरपूर है.

बोतल में डाल कर रखा कसार कटोरी में डाल खाने के लिए तैयार है.

मम्मी के बनाये पुराने कपडे से चोटी गूँथ कर बनाया यह कोस्टर , जिस पर कसार की कटोरी रखी है ..
क्या खुबसूरत लग रहा है.
जी हाँ !...
यही नाम है इस हरियाणवी खाजे (पकवान) का ....
हम क्यों भूलते जा रहे हैं अपने रीती रिवाज...
क्या हम इन से नहीं हैं?
मैने मम्मी के साथ कल कसार बनाया ...इसे थोड़ा सा घी डाल कर खाया...बहुत स्वादिस्ट लगा!
मुझे याद है मेरी दादी ढेरों कसार बनाकर रखती थी ...हम ज़ब भी भूख लगती इसे घी डाल कर खाते थे ।
गेहूँ के आटे से गुड के साथ हलकी चूल्हे की आंच पर लोहे ki कढाई में बना यह खाजा ...पौष्टिकता से भरपूर है.

बोतल में डाल कर रखा कसार कटोरी में डाल खाने के लिए तैयार है.

मम्मी के बनाये पुराने कपडे से चोटी गूँथ कर बनाया यह कोस्टर , जिस पर कसार की कटोरी रखी है ..
क्या खुबसूरत लग रहा है.
हर बेकार चीज को उपयोगी बनाना मैने बचपन से ही अपने पिताजी से लिया था ....
ग्रीन लिविंग और टिकाऊ जिन्दगी हमारा व्यवहार रहा है...
कसार बनाने का तरीका फ़िर कभी!
सुभावली!
अंत में बेटी की एक कविता......
अनुभूतियाँ
कुछ अनुभूतियाँ
सिमट रह जाति हैं
दिल के घेरे में।
बस यहीं की होकर
रह जाती हैं।
सदा-सदा के लिये
वहीं जमी रहती है
पलवित होती
पोषित होती
निखरती रहती है।
समय की परत
चढने में ासमरथ रहती है।
ताज़ी रहती है
सुगंधित फूलों की तरह
महकती है इत की मानिंद
सदा सजी-संवरी रहती है
नई दुलहन सी।
सुरकसित बालक सी छुपी रहती है
दिल के आँचल को ओढे
पीङा भी देती है
कभी-कभी
रिसते घाव सी।
कुछ अनुभूतियाँ
सिमट रह जाती हैं
दिल के घेरे में
----विपिन चौधरी
कुछ अनुभूतियाँ
सिमट रह जाति हैं
दिल के घेरे में।
बस यहीं की होकर
रह जाती हैं।
सदा-सदा के लिये
वहीं जमी रहती है
पलवित होती
पोषित होती
निखरती रहती है।
समय की परत
चढने में ासमरथ रहती है।
ताज़ी रहती है
सुगंधित फूलों की तरह
महकती है इत की मानिंद
सदा सजी-संवरी रहती है
नई दुलहन सी।
सुरकसित बालक सी छुपी रहती है
दिल के आँचल को ओढे
पीङा भी देती है
कभी-कभी
रिसते घाव सी।
कुछ अनुभूतियाँ
सिमट रह जाती हैं
दिल के घेरे में
----विपिन चौधरी
खुश रहना इबादत है!
Monday, August 30, 2010
Teej preparations
Khub ghever Khao

Ingredients of this recipe:

Ingredients of this recipe:
3 cups Plain फ्लौर
1 cup घी
3-4 ice cubes
4 cups वाटर
1/2 cup मिल्क
1/4 tsp Yellow कलर
1 kg घी
Syrup:
1 1/2 cups Sugar
1 cup Water
Topping:
1 tsp Cardamom पावडर
1 tbsp Almonds chopped
1 tbsp Pistachios
1 tbsp Milk
1/2 tsp Saffron dissolved in milk
Silver फोइल
Method to make this recipe :
Prepare sugar syrup of 1 thread consistency and keep aside.
· In a large bowl put ghee.
· Add milk, flour and 1 cup water. Mix together to make a smooth batter.
· Dissolve colour in some water and add to batter. Add more water as required.
· Batter should be of running consistency.
· Take an aluminium or steel cylindrical container.
· The height should be at least 12". And diameter 5-6".
· Fill half with ghee. Heat.
· When ghee is hot, take a 50 ml, glassful of batter.
· Pour in centre of ghee, slowly in one continuous threadlike stream.
· Allow foam to settle. Pour one more glassful in hole formed in centre.
· When foam settles again, loosen ghevar with an iron skewer inserted in hole.
· Place on a mesh to drain excessive oil.
· Keep sugar syrup in a wide flat bottomed container to fit in ghevar.
· Dip ghevar in it, and remove, keep aside on mesh to drain excess syrup .
· Cool a little, top with silver foil.
· Splash a few drops of saffron milk, sprinkle some chopped dryfruit and a few pinches of cardamom powder.
· Ghevar is ready to be served.
Prepare sugar syrup of 1 thread consistency and keep aside.
· In a large bowl put ghee.
· Add milk, flour and 1 cup water. Mix together to make a smooth batter.
· Dissolve colour in some water and add to batter. Add more water as required.
· Batter should be of running consistency.
· Take an aluminium or steel cylindrical container.
· The height should be at least 12". And diameter 5-6".
· Fill half with ghee. Heat.
· When ghee is hot, take a 50 ml, glassful of batter.
· Pour in centre of ghee, slowly in one continuous threadlike stream.
· Allow foam to settle. Pour one more glassful in hole formed in centre.
· When foam settles again, loosen ghevar with an iron skewer inserted in hole.
· Place on a mesh to drain excessive oil.
· Keep sugar syrup in a wide flat bottomed container to fit in ghevar.
· Dip ghevar in it, and remove, keep aside on mesh to drain excess syrup .
· Cool a little, top with silver foil.
· Splash a few drops of saffron milk, sprinkle some chopped dryfruit and a few pinches of cardamom powder.
· Ghevar is ready to be served.
Wednesday, August 25, 2010
Are’nt these are beautiful ones….. try them out…
Some Beautiful Patterns for Christmas tree…Sue’s Tree House.blogspot.com
This years Christmas ……will approach soon. I made some birdies using my leftover yarn from my yarn stash. I will present some of them to my immediate family children. I made them following Attic 24 tutorial.
Today I found some more beautiful sights ….leads me to make some more little …gifts….wow….. I copied some…..rhese little pieces(decorative ones) are precious and would be quick to make gifts… there’s angels, snowmen and los other little…
Sue’s Tree House
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